Велика събота.

  Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Патриархът на Йерусалимската църква Теофил ІІІ измоли Благодатния огън на Божи гроб. Огънят слезе в 14.14 часа българско време. Смята се, че в първите минути след запалването си, нетленният огън не излъчва топлина и не изгаря.
  Свещеният огън от Йерусалим пристига тази вечер у нас. В 20 часа на летище "София” се очаква да кацне българската делегация, предвождана от Пловдивския митрополит Николай и от директора на дирекция "Вероизповедания” към МС Емил Велинов, която ще донесе Благодатния огън. Той ще бъде отнесен в храма "Свети Александър Невски" за началото на вечерната литургия.
  На Велика събота варненци също ще се докоснат до Свещения огън от Божи гроб. Около 21:00 часа той ще пристигне на летище Варна. Божественият огън от Йерусалим ще бъде посрещнат тържествено в 22:00ч. пред Катедрален храм "Св. Успение Богородично”.
  Днес жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Тя е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. Според предания след своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата.
  Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е - "Воистина воскресе!".